Digitaal recreëren - een zegen? (1)

28 juli, 2016


Google Street View heet het nieuwe fenomeen dat het recreatieve leven gaat veranderen. Al wat over gelezen? Vanaf heden of iets daarna kan iedereen die toegang heeft tot de wereld van nullen en enen zich inklikken op een website of app., een natuurgebied selecteren, en virtueel op pad gaan. Wandelen vanuit de luie stoel, zoals dat promotioneel heet. Stel u voor. Nieuwe horzionten lonken, geen afstand is te groot, eropuit zonder moe of vuil te worden, zweten behoort tot het verleden - wie wil dat nou niet?   

Gek hè, ik word steeds algeheel recalcitreus als ik dit soort prietpraat hoor. Vlagen van opstandigheid, afweer, tegenzin. Moet dat nou, denk ik dan. Moeten we nou werkelijk ook al digitáál gaan wandelen? Komen we nu helemáál niet meer los van die vermaledijde pc? Gaat ook ons recreatieve leven zich afspelen binnen een digitale cocon? In een visioen zie ik het allemaal voor me. Vol verwachting installeren wij ons aan de pc. Op het tafeltje links van ons staat een tablet met het vogelgeluidenprogramma Tsjilp in opperste staat van paraatheid, waarmee wij gebiedsgerelateerde geluiden toevoegen aan de digitale wandeling waaraan wij nu toch spoedig gaan beginnen. Voor of achter ons een ventilator, die al naar gelang het weertype optioneel mild dan wel bruut blaast. Rechts van het toetsenbord een watergevulde dopper voor de sfeer, en wie voor het echie gaat doet goeie wandelschoenen aan. Fanatiekelingen kunnen aan dit assortiment een bak herfstbladeren toevoegen, die een familielid of partner die ook in het complot zit, op gepaste momenten met handenvol tegelijk over ons uitstort. De paden op, de lanen in, we gaan er eens goed voor zitten! 

Ach ja, buien komen, buien gaan. Zo ook mijn wederspannige oprispingen. Want laten we wel wezen – er zijn bevolkingsgroepen die beslist baat bij digitaal wandelen zullen hebben - bedlegerigen, zieken, bewegingsbeperkte medemensen, en anderen die om welke reden dan ook niet veel buiten zijn. Uit resultaten van onderzoek uit 1982 (Moore), en 1984 (Ulrich), blijkt dat alleen al het kijken naar natuur een positieve invloed heeft op het welzijn van de mens. Ziekenhuispatiënten met uitzicht op groen herstellen sneller van een operatie dan hun lotgenoten die bijvoorbeeld op een muur uitkijken. Ook bij gedetineerden werd dat effect vastgesteld, afhankelijk van het uitzicht vanuit hun cel op steen of groen.  

Zie ook Digitaal recreëren - een zegen? deel 2 en slot